Welkom bij Lunteren.nl

Musea in & om Lunteren

Van museum naar museum

MUSEUM LUNTEREN, Dorpsstraat 55, Lunteren

Museum Lunteren

Bij binnenkomst in het sinds juli 2020 vernieuwde museum (oppervlakte 500 m2) word je verrast door de aanblik van enerzijds de ultramoderne Noordmansvleugel en anderzijds het oorspronkelijke pand deels uit de vorige eeuw. Het verzinnebeeldt de ontmoeting van verleden en heden, de aandacht voor vroeger en de blik naar het nu en de toekomst.

Twee maal per jaar is er een wisselexpositie in de Noordmanszaal.


NEL'S STIJLKAMER
In Nel’s Stijlkamer met authentieke schouw en bedstede zijn de in originele klederdracht geklede dames druk bezig om de door hen gewassen knipmutsen weer in de plooi te leggen. Zij kijken trots naar de rij mutsen allen met een eigen verhaal. Daarnaast twee prachtige kasten, een kabinetskast met ondergoed zoals men die vroeger droeg en een glazen servieskast waar een verzameling kinderserviesjes te bewonderen valt.

BEZOEKERSCENTRUM 'DE GOUDSBERG'
In het souterrain kom je in het prachtig ingerichte Bezoekerscentrum 'De Goudsberg’, waar je de verhalen kunt beluisteren over onze markante Lunterse notaris Van den Ham, de kinderkolonie ’Naar buiten' en de IJstijd met als blikvanger het Mammoetjong. Waar je kunt genieten van het unieke cultuurlandschap dat de Goudsberg en het Luntersche Buurtbosch sámen te bieden hebben. Een permanente tentoonstelling waar u informatie vindt over het dagelijks leven in de prehistorie in dit gebied.

DR.P. HOEKSTRA ZAAL
Op de bovenverdieping bieden wij u in de ‘dr.P.Hoekstra’ zaal de bijzondere geschiedenis van Lunteren met een special over 2de Wereldoorlog, zoals de Muur van Mussert en de NSB, verzet en bevrijding.
Ook de Hessenwegen. Dan het verhaal rond enkele markante personen in Lunteren, natuurvorser prof. Hugo de Vries, de Lunterse graficus en kunstenaar Thijs Mauve.
De geschiedenis van de samensmelting van 2 Molukse kampen ‘Bruinhorst en de Biezen’ in 1963 in Lunteren tot een Molukse wijk, te zien in de expositie ‘Dua Djadi Satu’ (2=1).

KUNST KIJKEN IN MUSEUM LUNTEREN
Moderne hedendaagse kunst in Galerie Goudsberg en unieke collecties van de Veluwe impressionist M.J.Nefkens met zijn tijdsgenoten in de Schatzaal.

0
+

km fietsen van Lunteren

DE GROTE GLIND, Scherpenzeelseweg 158, Barneveld

Museumboerderij

Prachtig gelegen tussen de landerijen van Barneveld en Scherpenzeel nodigt museumboerderij De Grote Glind uit voor een ontspannend dagje uit. De museumboerderij geeft u een unieke inkijk in de historie van onder andere het boerenleven. In het boerderijmuseum zijn bijvoorbeeld landbouwwerktuigen van 100 jaar geleden te zien.
Diverse periodes uit de Nederlandse geschiedenis komen tot leven in de unieke museumboerderij. Denk aan de jaren zestig, met grote veranderingen op het gebied van muziek en kleding. Of de Tweede Wereldoorlog. Het boerderijmuseum heeft een afdeling met oorlogsmateriaal, waaronder een Willy jeep die is gebruikt tijdens Market Garden.
0
+

km fietsen van Lunteren

PLUIMVEEMUSEUM, Hessenweg 2a, Barneveld 

Alles over de kip en het ei

Een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei op boeiende wijze wordt getoond. Hier maakt u een reis door de tijd van de Nederlandse pluimveehouderij. Bekijk een antieke broedmachine die nog in bedrijf is en volg een kuikentje als het uit het ei komt. Kinderen mogen de schattige kuikentjes zelf vasthouden en knuffelen. In de hoendertuin tonen meer dan 20 Oudhollandse rassen hun mooiste kleuren. In het authentieke veilinglokaal kunt u meedoen aan een veiling. Door met een druk op de knop de veilingklok zelf op het juiste moment stil te zetten wordt u de eigenaar van een leuk aandenken, een doosje Barneveldse eieren of een flesje advocaat.

0
+

km fietsen van Lunteren

MUSEUM NAIRAC, Brouwerstraat 1, Barneveld 

Wisselende exposities

Museum Nairac in hartje Barneveld neemt je mee op ontdekkingsreis door een schat aan verhalen over de rijke geschiedenis van Barneveld en de Veluwe. Natuurlijk ontbreekt het beroemde verhaal over de lokale held Jan van Schaffelaar die van de kerktoren sprong niet. Elke vier maanden wordt een nieuwe expositie ingericht.
0
+

km fietsen van Lunteren

BORDUURMUSEUM, Espeterweg 7a, Barneveld

Het Losse Steekje

Het wordt ook wel schilderen met draad genoemd… borduren. Met evenveel zorg waarmee schilderijen worden gemaakt, worden garen en zijde geselecteerd, in de naald gestoken en creëren vaardige handen de mooiste werken. Maar liefst 1.500 verschillende borduurwerken sieren de wanden van het borduurmuseum. Kunt u zich voorstellen dat ‘De Nachtwacht’ van meesterschilder Rembrandt nageborduurd is? Hij is in het museum te bewonderen. Ook verschillende prenten van de kunstenaars zijn in geborduurde varianten te zien, onder andere Anton Pieck, Rembrandt en Vermeer.
0
+

km fietsen van Lunteren

KIJK en LUISTERMUSEUM, Kerkstraat 1, Bennekom

Daar zit muziek in!

Ontdek hoe je vroeger van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit was en streaming, cd-spelers en radio nog niet bestonden. Onze collectie omvat 250 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals draaiorgels, straatpiano’s, speeldozen en speelkasten. Daarnaast nemen de historische voorwerpen en textielobjecten je mee naar het verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.
0
+

km fietsen van Lunteren

TEGELMUSEUM, Eikenzoom 12, Otterlo

Klei, tegels, keramiek

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design
0
+

km fietsen van Lunteren

MUSEUM VEENENDAAL, Kees Stipplein 76, Veenendaal

Wisselende exposities

Museum Veenendaal is de plek waar de geschiedenis van Veenendaal zichtbaar wordt. Via tentoongestelde stukken, moderne multitouchtafels, aanvullende interviews en beelden. De geschiedenis wordt aangevuld met moderne verhalen en technieken om verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden.
0
+

km fietsen van Lunteren

KRÖLLER MÜLLER, Houtkampweg 6, Otterlo 

Uniek in elk seizoen

In het Kröller-Müller Museum vind je de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van virtuose meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.
In een van de grootste beeldentuinen van Europa staan ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe.
0
+

km fietsen van Lunteren

KASTEEL RENSWOUDE, Dorpsstraat 3, Renswoude 

Kasteel Renswoude

In en rondom het 60 hectare grote Kasteelbos bevinden zich naast het Kasteel nog andere rijksmonumenten, zoals de Kasteelboerderij, het Grand Canal, de duiventil en het oude theehuis. In het park staan oude loofbomen met een gemiddelde leeftijd van 150 jaar. Op de bosbodem groeien veel stinsenplanten en langs de slotgracht groeien adderwortel en wilde kievitsbloem. Het bos is rijk aan reeën en vogels.

Zelf een kijkje nemen binnen de poorten van Kasteel Renswoude? Dat is op afspraak mogelijk.

Lekker naar buiten...

Wat een keuze in de nabije omgeving

0
+

km fietsen van Lunteren

PINETUM DE DENNENHORST (achter Lunterse Boer, Boslaan 87)

Buitenmuseum

Het Pinetum de Dennenhorst is een bijzonder naaldbomenbos met een enorme verscheidenheid aan stammen, grootte, vorm, kleur, naalden en kegels. Je vindt er meer dan 500 verschillende naaldbomen zoals de grove den, de dikste edele zilverspar van Nederland, de Japanse en de Spaanse zilverspar, een 35 meter hoge mammoetboom (kan nog véél hoger worden) en de wierookceder.
0
+

km fietsen van Lunteren

VAN MOLEN NAAR MOLEN 

Draaiende iconen

Bij voldoende wind en aanwezigheid van de molenaar zijn deze
drie parels te bezichtigen.
• Molen De Hoop, Dorpsstraat 158
• Doesburgermolen, Doesburgermolenweg 2
• Walderveensemolen, Renswoudsestraatweg 28, Barneveld
- Lana Mariana, Molenweg 14, Harskamp

0
+

km fietsen in Lunteren

Diverse locaties in Lunteren dorp en buitengebied

Zesendertig Rijksmonumenten

De geschiedenis staat niet alleen in de boeken. In steden & dorpen staan overal historische gebouwen. Onder en boven de grond liggen sporen uit een ver verleden.

Herinneren is belangrijk

Opdat wij niet vergeten.

0
+

km fietsen van Lunteren

FORT DAATSELAAR, Ubberschoterweg 19a, Renswoude 

Verdedigen in 1799

Fort Daatselaar is in 1799 aangelegd en is het best bewaarde verdedigingswerk van de Grebbelinie uit de Frans-Bataafse periode.

In de aarden wal zijn de schietsleuven voor de kanonnen nog steeds te zien en ook de opritten om de kanonnen in stelling te brengen zijn nog herkenbaar. Daarmee is het Fort een mooi voorbeeld van de manier waarop de Grebbelinie verdedigd moest worden.

0
+

km fietsen van Lunteren

MUSEUM, Kreelseweg, Ede 

Oefenloopgraven W.O. I

Al sinds circa 1900 zijn er militairen gelegerd geweest in Ede en is de Edese Hei als oefenterrein gebruikt. Op de hei bevinden zich restanten van twee loopgravenstelsels die voor oefeningen zijn gebruikt.
Het oudste stelsel, in het gebied 'de Kreelse Kop', dateert uit de Eerste Wereldoorlog. Dit stelsel is gebouwd in 1917. Het is gebaseerd op de loopgraven die destijds in België en Noord-Frankrijk werden gebruikt, waarbij de soldaten niet alleen vochten vanuit de loopgraven maar er ook meer langdurig in gehuisvest waren. Het stelsel bestond uit ruim twee meter diepe gangen met vele bochten, inhammen en ondergrondse verblijfplaatsen. Anno 2019 is er niet zo heel veel meer te vinden van de loopgraven. Er is geen monument of informatiebord.
0
+

km fietsen van Lunteren

BELGENMONUMENT, Verlengde Arnhemseweg, Ede 

Opvang tijdens WO-I

Het Belgenmonument is een zwerfkei die op restanten van de fundering van het Vluchtoord Ede staat. Een opvangkamp uit de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. Meer dan een miljoen Belgen vluchtten indertijd voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Bijna 6000 mannen, vrouwen en kinderen uit Vlaanderen werden tussen 1915 en 1918 hier op de Edese Heide opgevangen in houten barakken op een terrein van 30 hectare groot. Een “modelkamp” voorzien van alle faciliteiten zoals een ziekenhuis, een kerk en scholen. Met een eigen centrale voor verwarming en elektriciteit voor die tijd een ongekende luxe. Vluchtoord Ede is in 1918 gesloopt. De materialen zijn gebruikt voor heropbouw in België.
0
+

km fietsen van Lunteren

GREBBELINIE, Buursteeg 2, Renswoude

Meer dan 40 km militair erfgoed

De Grebbelinie is een waterlinie tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940 toen de linie onder de naam Valleistelling de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan.
Na de Tweede Wereldoorlog werden de kazematten, tankversperringen en Duitse bunkers bedekt met een laag groen. Meer dan 40 kilometer aan militaire geschiedenis ligt nu verborgen in een mooi en langgerekt natuurgebied langs Valleikanaal en Eem.
In het Grebbelinie bezoekerscentrum wordt het verhaal verteld over het verhaal van oorlog en vrede in de Gelderse Vallei en de rol van de Grebbelinie in de landsverdediging.

0
+

km fietsen van Lunteren

EDUCATIEF CENTRUM, Brinkkanterweg 23a, Woudenberg

Aarden constructies waren van levensbelang

Langs vrijwel de gehele Grebbelinie lagen loopgraven die de militairen zelf moesten graven. De aarden constructies waren in mei 1940 van levensbelang.
In 1938 was 1,8 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de bouw van stellingen in de Grebbelinie. Het geld werd uitgegeven aan bouwmateriaal voor loopgraven, schuilnissen, uitkijkposten, groepsschuilplaatsen, menutiedepots, tankgrachten, hulpverbandplaatsen en commandoposten.
0
+

km fietsen van Lunteren

MILITAIR PLATFORM EDE, Verbindelaarsweg 100, Ede 

Battlefield op de Ginkelse Heide

Ede kent een rijke militaire historie, die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het Veluwse dorp. Meer dan 100 jaar was Ede een garnizoensplaats, waar duizenden militairen hun dienstplicht hebben vervuld.

Ede kende een bijzondere relatie met de krijgsmacht. De aanwezigheid van militairen heeft in de Edese samenleving een grote rol gespeeld. Ede was een echt garnizoensdorp. Het contact tussen burgers en militairen is daarbij zeer belangrijk geweest.
De gemeente Ede heeft in de eerste helft van de vorige eeuw veel te maken gehad met strijdende partijen op haar grondgebied. Ede schrijft 'battlefield' geschiedenis als er tijdens de Tweede Wereldoorlog driemaal wordt gevochten op de Ginkelse Heide. Dit toont aan dat deze regio een belangrijke, militair strategische waarde heeft.

0
+

km fietsen van Lunteren

ROBERT N. GREENE MEMORIAL, Vijfsprongweg (tegenover 54a), Wekerom 

De laatste eer bewijzen

In de vroege namiddag van zondag 17 september 1944 sneuvelde in het weiland 2de luitenant Robert N. Greene uit Norfolk, Virginia. Hij werd 20 jaar oud. Robert Greene was jachtvlieger in een Republic P-47D Thunderbolt van de 353ste Fighter Group van de Amerikaanse Luchtmacht, gestationeerd op de vliegbasis Raydon, in Engeland.
Op 17 september ondersteunde zijn eenheid de Airborne landingen bij Arnhem (‘Operatie Market Garden’). Haar taak was om Duits luchtdoelgeschut in de omgeving uit te schakelen, zodat de luchtlandingsvloot ongehinderd kon overvliegen. Bij het aanvallen van Duits geschut bij Wekerom raakte zijn toestel in brand en stortte hier neer.
Hij sneuvelde voor onze vrijheid.
0
+

km fietsen van Lunteren

MUUR VAN MUSSERT, Hessenweg 85, Lunteren

Vergane glorie

De in 1938 gebouwde 'Muur van Mussert' werd 150 meter lang en tien meter hoog. Bij de muur werden zes grote bijeenkomsten gehouden, "Hagespraken", waar maximaal per keer zo'n 20.000 NSB'ers bij aanwezig waren. De NSB deed echter voorkomen - door foto's te manipuleren - dat het er 50.000 tot 70.000 waren. Gedurende de jaren 1938-1941 werd er gebouwd, maar vermoedelijk is het complex niet geheel gerealiseerd zoals de oorspronkelijke bedoeling was. De oorlogsomstandigheden en gebrek aan financiën hebben voltooiing verhinderd. Dat kwam vooral door het door de Duitsers ingestelde verbod op massabijeenkomsten van politieke partijen en de schaarser wordende benzine.