Informatie  l  Wonen in Lunteren

GELUKSINDEX inwoners

0%

Aan de hand van een zogeheten geluksindex is Ede in 2019 uitgeroepen tot de gelukkigste gemeente van Nederland. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich er bijzonder happy en dat is een opmerkelijk hoge score. Niet alleen de eigen persoonlijke omstandigheden bepaalden het geluksgevoel, grote invloed had ook de woonomgeving. Denk aan openbaar vervoer, voorzieningen en betaalbare woningen. Frappant is natuurlijk wel dat in middelgrote steden met een ‘plattelandskarakter’ de gelukkigste mensen te vinden zijn. In steden ‘in het groen’ dus. Zoals in Ede stad, dat samen met tien woondorpen (waaronder Lunteren) de gemeente Ede vormt. En hoeveel van de gemeentegrond bestaat uit groen? Maar liefst 90 procent!

Het woord ‘groen’ is gevallen. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: onderzoek van Universiteit Wageningen wijst uit dat de natuur een positieve invloed heeft op ons humeur en op onze gezondheid. Geen enkele dorpsgenoot in Lunteren zal nu spontaan van zijn stoel vallen. Je hoort ze denken: dat weten we al járen. Sla er Wegwies in Lunteren maar op na – zonder natuur geen tijdschrift, in elk geval veel minder pagina’s. In een natuurrijke omgeving - tijdens een boswandeling, bij het bespieden van heidekoeien, of ‘gewoon’ op een terrasje uitkijkend over de hei - is het echt prettiger je leven te overdenken dan op een kruispunt middenin een grote drukke stad.

Is een gelukkige inwoner van Lunteren dan iemand die zich dagelijks overgeeft aan het knuffelen van bomen? Dat nou niet. Het is ook niet nodig. De wetenschap heeft aangetoond dat alleen al het aanraken van bomen je concentratie ten goede komt, en eventuele hoofdpijn verlicht. In de buurt van een boom komen is eigenlijk al genoeg…

Maar de koek is nog niet op. Een jaar geleden heeft het Nederlandse publiek de Veluwe uitgeroepen tot één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Sommige mensen hebben geluk, anderen overkomt het twee keer! Wie één keer in Lunteren is geweest, weet (bewust of onbewust) waarom al die fietsende, wandelende en paard rijdende vakantiegangers op dit stukje van de Veluwe hun voetstappen zetten. En misschien weten ze het niet maar vóelen ze het gewoon: groen is gezond.

Wij zijn blij ons dorp en de inspirerende natuur, onder de aandacht te kunnen brengen van al die tienduizenden toeristen die hier elk jaar hun vakantie komen vieren. Je zult als inwoner maar zoveel geluk hebben.


Vrijwilligerswerk!

Vergroot je dorpsgevoel...

Image
Dorpsraad

- - - - - -

www.dorpsraadlunteren.nl

Dorpsraad

De Dorpsraad Lunteren is een verbindend platform gericht op het bevorderen en/of behartigen van de belangen van de inwoners van ons dorp. Wij zijn proactief aan de slag met onderwerpen zoals: welzijn, bouwontwikkelingen, verkeer en vervoer, veiligheid, landschap en buitengebied en met het realiseren van het gewenste toekomstbeeld van Lunteren. Kortom, met onderwerpen die er voor Lunteren toe doen!
Enkele keren per jaar vinden er openbare vergaderingen plaats. Hierbij mag iedereen die geïnteresseerd is komen luisteren en meepraten. Tijdens deze vergaderingen zijn vaak deskundigen en/of wethouders, die over besproken onderwerpen gaan, aanwezig.


Image
ma t/m vr

0318 - 48 2992

www.lunterenaktief.nl

Lunteren Aktief

DORPSHUIS HET WESTHOFFHUIS, Dorpsstraat 28
Denk aan: Bibliotheek, Biljarten, Bridgen, Creatief, Fotografie, Gymnastiek 55+, Huiskamerdiner, Junior biozz, Herfstfair, Keramiek, Kinderkoor Westhoffhuis, Programmeren met scratch, Spaans, Stijldansen, Westhoffkoor, Yoga

BUURTCENTRUM DE SCHAKEL, Schaepmanstraat 58
Denk aan: Bloemschikken, Boetseren, Eetcafe, Engelse les niveau A2 en A2, Fitles, Gymnastiek, Haken, Kaarten, Line dance, Koersbal, Moluks koken, Porselein schilderen, Spelletjesmiddag, Sjoelen, Tafeltennis, Talentplus, Tekenen, Zaterdagmiddaguitje

DIENSTENCENTRUM DE VRAAGBAAK, Dorpsstraat 28
Denk aan: Repariaties in huis, PC hulp aan huis, Fietsmaatjes, Zorgbus. Hulp bij administratie en hulp bij het invullen van formulieren, Verzorging van tuin; het tuinpad sneeuwvrij maken, blad harken, Contact met een maatje; iemand om mee te wandelen of fietsen, een kopje koffie te drinken, een spel te spelen, of gewoon een gezellig praatje te maken. Samen koken, Tijdelijke ondersteuning van mantelzorgers

info@devraagbaaklunteren.nl www.devraagbaaklunteren.nl
Image
Beleef Lunteren

- - - - - - -

http://beleeflunteren.nl

Beleef Lunteren

De stichting heeft als doel samen met de Lunterse bevolking, verenigingen en stichtingen, scholen, ondernemers en vrijwilligers programma’s en evenementen te maken die Lunteren in alle aspecten laten zien en beleven! De mooie natuur, bijzondere monumenten, rijke historie, heerlijkheden van de streek, en verhalen en gebruiken als materiaal en immaterieel erfgoed van ons allen is wat ons Lunteranen verbindt! Op de website vindt u leuke, leerzame en vooral Lunterse activiteiten!

Image
.

..

...

Platform Middelpunt van Nederland

In het geografische hart van Nederland, rondom de Lunterse Goudsberg, ligt een gebied met uitzonderlijke natuurlijke, cultuurhistorische en geologische kwaliteiten. Actief stuifzandgebied, ongerepte heide waarop heidekoeien rondlopen, Celtic Fields met de reconstructie van een ijzertijdboerderij, middeleeuwse engen en een hessenweg, restanten van 19de-eeuwse industrialisatie, het (communale) Luntersche Buurtbosch met uitzichttoren De Koepel daar midden in en zeldzame flora en fauna vormen de ‘schatten’ in dit gebied. De Goudsberg: voor jong en oud de moeite van het ontdekken waard! Wandel of fiets door het gebied en zoek die ‘schatten’ en de ‘kijkers’ die er dichtbij staan. Met die ‘kijkers’ kun je niet wegkijken, je kijkt terug. Afbeeldingen en teksten geven informatie over de plek waar je staat. Een visuele reis door de tijd dus en dat rondom het Middelpunt van Nederland.

www.middelpuntvannederland.nl
Image
Dorpsstraat 28

0318-672800

www.cultura-ede.nl

Cultura Lunteren - Bibliotheek

De bibliotheek is gevestigd in het Westhoffhuis.

JEUGDAFDELING (0-13 JAAR):
  • Boekstart
  • Prentenboeken voor peuters en kleuters
  • Leesboeken en voorleesboeken
  • Makkelijk Lezen Plein
  • Informatieve boeken
  • Tijdschriften
AFDELING VOOR VOLWASSENEN:
  • Romans
  • Grootletter boeken
  • Informatieve boeken
  • Kranten en tijdschriften

+ Er kan van het internet gebruik gemaakt worden.


Image
...

...

www.knalunteren.nl

Algemene muzikale vorming bij KNA

Bij Kunst Na Arbeid (KNA) vind je twee soorten instrumenten: blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Blaasinstrumenten zijn instrumenten waarop je moet blazen om er muziek uit te krijgen. Binnen de orkesten zijn de volgende blaasinstrumenten:

Bugel, hoorn, sopraan- , alt-, tenor- en baritonsaxofoon, trompet, bariton, euphonium, trombone, es- en besbas.
Op slagwerkinstrumenten moet je slaan om muziek te maken. Voorbeelden zijn: snaredrum, marimba, drumstel, xylofoon, pauken, buisklokken, percussie-instrumenten, zoals triangel, tamboerijn, claves.
Wanneer je je aanmeldt, wordt er samen gekeken welk instrument goed bij je past en beschikbaar is. De meeste instrumenten krijg je in bruikleen.
Samen muziek maken
Als je goed je best doet, kun je al na een paar maanden meespelen in het samenspeelensemble. Daarna stroom je door in het jeugdorkest of de jeugdslagwerkgroep. Hoe snel dit gaat, verschilt per leerling. In de orkesten (fanfare, slagwerk, B-orkest, Jeugdslagwerkgroep en Samenspeelensemble) zul je merken dat samen muziek maken nog véél leuker is dan alleen!

Image
Sporten

...

www

Sporten

Naast wandelen in het Luntersche Buurtbosch zijn de volgende sporten te beoefenen:
• Turnen (Turnclub P.i.T, bestuurpit@gmail.com
• Voetbal
• Club Physique
• Well Actief
• Biljarten
• Dammen

[aan deze lijst wordt gewerkt]

- Totaal 8.169 stemmen (een hoge opkomst dus) -

Uitslag Tweede Kamer verkiezingen 2021

SGP (2.515 stemmen)
0%
VVD (1.415 stemmen)
0%
CDA (1.012 stemmen)
0%

8%  PVV (664 stemmen)
8%  CU  (614 stemmen)
7%  FvD  (546 stemmen)
5% D66  (377 stemmen)
3% JA21  (216 stemmen)
2% BBB  (166 stemmen)
2% PvdD   (127 stemmen)
1% Groen Links   (122 stemmen)


1% SP (111 stemmen)
1% PvdA (91 stemmen)
1% Volt (63 stemmen)
1% 50 plus (48 stemmen)
0% Code Oranje   (15 stemmen)
0% Trots   (14 stemmen)
0% splinter  (10 stemmen)
0% Bij1  (8 stemmen)

0% Denk (6 stemmen)
0% Jong (6 stemmen)
0% Oprecht (6 stemmen)
0% Jezus leeft (5 stemmen)
0% NIDA (4 stemmen)
0% Piratenpartij (4 stemmen)
0% NL Beter (3 stemmen)
0% Krol (1 stem)