Als de zon volop schijnt...

Het zomert en u wilt er met de kinderen een dagje op uit.
Mogelijkheden te over binnen de grenzen van Lunteren. Pak de fiets
en verken de omgeving. En vergeet vooral niet af en toe
een leuke tussenstop te maken.
 

Met de kinderen op pad

Images

Zwemmen in een uniek gelegen bosbad

Al 82 jaar een familiebad met grote zonneweide, midden in de Lunterse bossen. Het peuterbad is geheel geverfd, de olifant staat er weer lachend bij en knipoogt naar iedere bezoeker. De paddenstoel is ook weer fris en met witte stippen.

Het is één van de mooiste zwembaden van ons land. Het water wordt direct uit de Veluwse bodem opgepompt en is voor een zwembad buitengewoon zacht. In het Bosbad zul je dan ook nauwelijks een chloorlucht ruiken. Al vele jaren krijgt Bosbad Lunteren uitstekende beoordelingen van de provincie Gelderland. Hoe streng ze ook zijn, jaar op jaar is hun oordeel “uitstekend”.

Boslaan 91, Lunteren - www.bosbadlunteren.nl

Images


Beklim de Koepel

Rondom de Koepel is het prettig toeven. Picknicktafels staan uitnodigend voor u klaar. Het beheerdersechtpaar van de uitkijktoren begroet u hartelijk en nodigt u zeker uit voor een bezoek aan dit mooie rijksmonument. Zij vertellen u graag over de bijzondere ontstaansgeschiedenis en brengen u op de hoogte van de actuele activiteiten en evenementen.

Op de derde verdieping van de uitkijktoren heeft Museum Lunteren een permanente tentoonstelling 'Hoog van de Toren' ingericht.
Naast de Koepel bevind zicht een pleisterplaats. Een fraai terras waar een kopje koffie of thee met een lekkere koek kan worden gekocht. Ook is er wifi.


Images

Midgetgolf

Restaurant De Goudsberg ligt op een van de mooiste plekjes van de Gelderse Vallei. Je kunt er onder andere een spannend partijtje midgetgolf (18 holes) spelen.
Loop daarna even naar de overkant van de weg. Vanuit de
Hessenhut heb je een prachtig uitzicht over de landerijen!
Hessenweg 85, Lunteren - www.goudsberg.nl

Images

Jeu de Boules

Bij 50/50 hotel en congrescentrum Belmont kun je óók midgetgolfen. Maar kun je even geen klein balletje meer zien, doe dan alsof je in Frankrijk bent (…) en speel een partijtje jeu de boules! Je weet wel,
met die grote, zware ballen.

Goorsteeg 66, Ede – www.5050-belmont.nl

Images

Terug in de tijd bij de IJzertijdboerderij

Vroeger, zo'n achthonderd jaar voor Christus, waren de mensen blij
met hele kleine dingen. Zoals ijzer, wat ze in die tijd pas ontdekten.
Ze maakten er speerpunten en munten van. Van hun eenvoudige leven lieten ze sporen na. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op het Wekeromse Zand. Daar staat een nagemaakte boerderij uit de IJzertijd, open voor publiek. Bekijk de manier van leven in de IJzertijd vanaf een uitkijkplatform en verwonder je over de akkertjes en de spieker voor het opslaan van graan.

Vijfsprongweg/Hammerdijk, Wekerom

Images

Een echte speeltuin

Midden in de Lunterse bossen ligt Het Uilenbos.
Ben je dol op dieren, dan moet je daar een kijkje komen nemen. In de kinderboerderij grazen pony’s, schapen en herten. In de vijver dobberen eenden en zwanen. En overal lopen kippen.
Wipkippen zijn er ook, maar dan in de speeltuin! Net zoals schommels, klimrekken, draaimolens en een grote glijbaan. En in het Pannenkoekenhuis hebben ze lekkere…

Engweg 61, Lunteren – www.uilenbos.nl


Images

Maisdoolhof

Verdwalen in een maïsveld geen pretje? In het doolhof in het Gelderse dorp Voorthuizen is het een leuk uitje. Er is zelfs een heus maïszwembad! Maar je kunt er nog veel meer: eindeloos op en neer springen op de trampoline en om het hardst skelteren. En als je dan ook nog eens van verse poffertjes houdt…

Baron van Nagellstraat 104, Voorthuizen www.maisdoolhofvoorthuizen.nl

Images

Schaapskooien

In de schaapskooi op de Ginkelse heide, is de kleine kudde gehuisvest. De herder van deze kudde is Henk van den Brandhof. De kooi is een rijksmonument en staat tegenover Restaurant Juffrouw Tok, aan de Verlengde Arnhemseweg (N224). Bij de kooi bevindt zich ook een ruime parkeerplaats.

Op de Eder heide staan twee kooien en hier bevindt zich de grote kudde. De herder is Aart van den Brandhof, een broer van herder Henk.
De oude kleine schaapskooi is ook een rijksmonument. Daarnaast is enkele jaren geleden een grote nieuwe kooi gebouwd, in stijl met de oude kooi. De kooien staan aan de rand van de heide, naast een agrarisch gebied, en zijn te voet goed bereikbaar.
Parkeren kan bij het Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a​

Als het pijpenstelen regent...

Het regent pijpenstelen en de lucht wordt grijzer en grijzer.
Denk dan aan een paar leuke ‘uitjes in de buurt’ - binnen
en net even buiten de grenzen van Lunteren.

...is er nog genoeg te doen

Images

Vlindertuin

Wie houdt er nou niet van vlinders? In de vijf vlindertuinen van de Passiflorahoeve vliegen 90 soorten vlinders om je heen. Bewonder ook de eitjes, rupsen, poppen en cocons in de vlinderkwekerij.
Nergens anders in Europa vind je een Europese én een tropische kwekerij.
In het Vlindermuseum tref je een grote verzameling van honderden geprepareerde vlinders en insecten aan.
En vergeet de buitentuin niet!
Oud Willigerweg 1, Harskamp - www.passiflorahoeve.nl

Images

Pluimvee museum

Wel eens gezien hoe eieren worden uitgebroed?
Hier maak je de geschiedenis van de kip en het ei op een verrassende manier mee. De kuikentjes mag je zelf vasthouden en knuffelen – een gebeurtenis die je niet snel vergeet! Ook is er nog een speurtocht door het museum, terwijl je in de vakantie een workshop ‘kipschilderen’
kunt volgen.
Hessenweg 2A, Barneveld
www.pluimveemuseum.nl

Images

Zwemmen in een binnenbad

Kinderen kunnen bij Zwembad de Peppel aan allerlei leuke wateractiviteiten meedoen. Je kunt een snorkel- of zeemeermincertificaat halen, op woensdagmiddag survivallessen, apekooien, estafette races, glijbaan races, snorkelen en diverse balspellen of op vrijdagavond discozwemmen.

Zwembad de Peppel, Peppelensteef 17, Ede - www.zwembadede.nl

Images

Schateiland

Schatgraven, goud zoeken, klimmen en klauteren, springen
en glijden - je kunt het allemaal in het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland: Schateiland Zeumeren.
Schateiland is niet alleen een speels uitje voor het hele gezin, kinderen (tot 12 jaar) steken er ook nog wat van op. In de Kapiteinshut leren ze over het leven aan boord van een VOC-schip uit de zeventiende eeuw.

Stroetweg 7, Voorthuizen
www.schateiland-zeumeren.nl

Images

Oerhollands kegelen

Wist je dat kegelen één van de oudste sporten in ons land is? Uit archieven blijkt dat het spel al in de twaalfde eeuw werd beoefend. In de kelderzaal van Floor kan iedereen op een van de vier volautomatische kegelbanen zijn kunsten vertonen. Een computer houdt de score bij.
Dorpsstraat 36, Lunteren
www.partycentrumfloor.nl

Images

Fantasy4Kids

De ‘leukste binnenspeeltuin op de Veluwe’ noemt
Fantasy4kids zichzelf en dat zou zomaar kunnen. Kinderen tot 12 jaar kunnen zich er naar hartenlust uitleven.
In een grote hal staan allerlei speeltoestellen: voor peuters, voor kids tot en met vijf jaar, en voor kinderen tot twaalf die het grote avontuur aangaan: glij van de zes meter hoge glijbanen, ontwijk de ballen uit de schietkanonnen en beklim de Vulcano!
Nieuwe Kazernelaan 10 (gebouw 17), Ede - www.fantasy4kids.nl


Images

Trampoline park XL

Ruim 1.300 vierkante meter aan diverse activiteiten.

By Boaz, Geerweg 9. Ede
www.jump-xl.com

In het bos

                                                                                                                                          Heb je nog een uurtje over?

Nog even voor het slapen gaan...

Images

Speel boompje verwisselen

Speel het spel met één boom minder dan dat er spelers zijn. Iedereen moet steeds van boom wisselen en de persoon zonder boom probeert de vrije boom te bereiken. Iedere speler mag niet langer dan een bepaalde tijd bij één boom blijven.
Of speel het spel met een tikker. De spelers met een boom staan bij hun boom en zijn veilig voor de tikker. De speler zonder boom zorgt dat hij niet getikt wordt. Dit doet hij door hard voor de tikker weg te rennen of door een boom in te nemen van één van de andere spelers met een boom. Wanneer de speler zonder boom door de tikker getikt wordt, wordt de tikker een gewone speler, en de speler de tikker en begint het spelletje opnieuw.
Images

Bomen determineren

Vroeger moest men determineren in dikke boeken
 of ingewikkelde determinatietabellen doen.  Dankzij deze website
 kan je dit nu op een visuele manier doen.

Ontdek welke boom voor je staat en leer alles over diens eigenschappen, geneeskundige waarde en dagelijks gebruik.

Je leert op www.bomen-determineren.com alles over
naald- en loofbomen en hun bladeren, naalden, vruchten,
bloeiwijzen, bladranden, nervatuur, bladvormen, gebruik
en geneeskundige waarden.