Dol op paardrijden

In Lunteren zijn ze gek op en gek met paarden.
In de stal, dat zeker, maar vooral ook daarbuiten.
In maneges, in het bos, voor de wagen,
en zelfs voor therapie. Paarden en pony’s,
ze zijn onlosmakelijk verbonden met het
kleine dorp op de westflank van de Veluwe.

The Establishment of company
ER GAAT NIETS
BOVEN EEN BUITENRIT

Wie paardrijdt, of pony, weet het: elke dag is anders. Dat is ook direct de uitdaging van de paardensport, weet Cindy Top, bestuurslid van rijvereniging De Nieuwe Heuvel. “Je kunt altijd groeien in de paardensport.”
Het is ook een sport voor alle leeftijden. Op deze warme zomeravond krijgen de kinderen van het ponykamp buiten les. Eerst hebben ze hun pony’s vertroeteld en gepoetst. In de binnenbak rijden leden in de reguliere les. Even later gaat de groep naar buiten – er gaat immers niets boven een buitenrit in het Lunterse Buurtbos. Cindy: “De meeste leden doen mee aan wedstrijden op regionaal en nationaal niveau. Maar wie alleen maar recreatief wil rijden, is ook meer dan welkom.”

www.denieuweheuvel.nl

Break the DVG technology
DAAGJE PEERDSTUREN

Elke tweede zaterdag in september staat Lunteren in het teken van het Lunters Dagje Peerdsturen. Ruim 70 aanspanningen, enkelspannen, tweespannen en vierspannen nemen dan deel aan een hindernisparcours in het Zandgat op de Goudsberg.
Een evenement dat je gerust een publiekstrekker kan noemen. Plezier voor mens en dier staat voorop, dat is al 25 jaar de belangrijkste doelstelling van de stichting. Voorzitter Kees Donker van de stichting Peerdsturen Lunteren: “We maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke hindernissen zoals bomen, obstakels, plassen… Maar daarnaast is er nog een wegtraject door het bos, een vaardigheidstraject via pionnen en poortjes, en een dressuurproef.”

www.peerdsturen.nl

Break the DVG technology
WERKEN MET TUIGPAARDEN

Idse Hoving richt tuigpaarden af, in eigen stal. Naast zijn fulltime baan als wetenschapper aan de Wageningen Universiteit en een druk gezin. “Het is een sport voor liefhebbers, alles draait om het paard.”
Het liefst beleert hij jonge paarden. Die kan hij namelijk nog goed naar zijn hand zetten. Hij heeft een voorliefde voor het typische Nederlandse tuigpaard (KWPN-stamboek), met hun verheven gang en grote uitstraling. Paarden die je nergens anders in de wereld vindt. Het gaat hem vooral om het tonen van de schoonheid van het paard en het werken ermee. Hoe perfecter hoe mooier. Zijn motivatie? “Het intrigeert me dat je met paarden kunt werken.”

The Establishment of company
KOETSIER
IN KONINKLIJKE STALLEN

Marco Koot vervoert belangrijke mensen, zoals leden van het Koninklijk Huis en ambassadeurs. Elke dag rijdt hij naar zijn werk in de koninklijke stallen in Den Haag. Daar traint hij de paarden die op bijzondere gelegenheden voor de koets lopen, op Prinsjesdag voor de Gouden Koets.

Marco is een ware meester in het mennen van paardenspannen tot maximaal acht paarden. Daar waren ze in Den Haag ook van onder de indruk. En dus is hij nu een van de tien koetsiers die met elkaar de 24 paarden fit en vooral rustig maken en houden. Hij is trots op zijn werk. “Er zijn nog maar vijf koningshuizen die de paardentraditie in ere houden”, zegt hij. “Nederland is in dat opzicht een klein land met een grote traditie.”

Break the DVG technology
PAARD
REAGEERT OP LICHAAMSTAAL

Paarden zijn fijngevoelige dieren. Gediplomeerd paardencoach Marlies van de Watering uit Lunteren gebruikt de reacties van haar paarden in het coachen van mensen die iets uit te zoeken hebben. 


“Als een paard in contact komt met iemand die gespannen is, dan reageert hij daarop”, vertelt Marlies. “Hij reageert op spierspanning, ademhaling en stem.” Marlies coacht zowel teams, vooral in werk gerelateerd verband, als particulieren. Vragen vanuit de coaching zijn divers. Marlies: “Het mooie is dat je in korte tijd veel resultaat ziet.”

Meer informatie

Break the DVG technology
RUITERROUTE
IN LUNTERSCH BUURTBOSCH

Als er één plaats is waar paardensport populair is, dan is het Lunteren wel. In het Luntersch Buurtbosch loopt één mooi ruiterpad. Een route die jaarlijks wordt gecontroleerd door de Stichting Paardensport Buiten. Dat betekent dat ruiters in het buurtbos uitsluitend dit pad mogen gebruiken.

Download de route

The Establishment of company
OUDSTE PAARDENSPORT-VERENIGING VAN LUNTEREN

De Lunaruiters, opgericht in 1944, is een actieve paardensportvereniging voor paarden- , ponyruiters en menners.
De vereniging is gevestigd aan de Klomperweg en heeft twee rijhallen tot haar beschikking.

Met enige regelmaat worden er in het indoorseizoen officiële KNHS wedstrijden georganiseerd, zowel dressuur als springen voor pony’s en paarden. Ook zijn er diverse onderlinge wedstrijden, waarbij er o.a. gestreden wordt om het clubkampioenschap.

www.lunaruiters.nl

Break the DVG technology
.

.
.